73 שנים לאחר שמדינת ישראל קמה, נרשמו לראשונה זנים חדשים של שום תוצרת כחול לבן. יאיר אשל (71) תושב קיבוץ גזית, חקלאי ואגרונום, אמון על ההישג הישראלי. זאת לאחר שעוסק בגידול שום משנת 1989, ברר ובחר צמחים מצטיינים בשדות השום במשך כ-30 שנה.
3 צפייה בגלריה
יאיר שגיא עם זן טל (משמאל)
יאיר שגיא עם זן טל (משמאל)
יאיר שגיא עם זן טל (משמאל)
(צילומים: יאיר שגיא)
עד היום בישראל צורכים בעיקר את זן השום 'שני', שמקורו בברזיל ומשם יובא ואוקלם בארץ בשנות ה-60. אולם החל מחודש מרץ הקרוב, ניתן יהיה להשיג גם את הזנים הישראליים, שיוצגו לראשונה במסגרת וועידת ישראל לחקלאות ב- 8-9.12 במעלה החמישה. אשל לאחרונה רשם את סוגי השום כחוק (זכויות מטפחים) והם הועברו לגידול אצל החקלאים.
קראו גם:
הזן הראשון שפותח הינו זן 'טל' שפיתוחו החל ב-1989 והוא מאופיין בשננות גדולות במיוחד: עד פי 4 משל הזן 'שני' והשום הסיני. משקל הבצל הבודד מגיע ל-0.5 ק"ג, בהשוואה ל 120-80 גרם של הבצלים המקובלים. הזן "טל" מתאחסן היטב במשך 9 חודשים ללא קירור וטעמו מעודן ונעים. הבצל עטוי בקליפה בודדת, מפתח תפרחת גבוהה שאורכה עולה על מטר ובראשה תפרחת כדורית רבת-פרחים. 'טל' בעל עמידות למחלות עלים ומתאים גם לגידול אורגני. "זה הפייבוריט שלי", מספר יאיר, "הזן הזה משובח ומתאים לחיך הישראלי, מעולה באפיה. שפים רבים שניסו וטעמו התרשמו וחוו דעה מצוינת".
3 צפייה בגלריה
זן שרד
זן שרד
זן שקד
(צילום: יאיר שגיא)
הזן השני- שקד, מתאים יותר לסלט ירוק ולמחמיצים, הצמחים מלבלבים במהירות, כשבוע לאחר השתילה וכך מתארכת תקופת הגדילה להתפתחות השום. השננות גדולות ובינוניות, חיי מדף ארוכים של כחצי שנה ללא קרור.
הזן השלישי- אורי, הינו הזן בעל הטעם החזק והחריף מבין השלושה ומתאים לסלטים טריים ומבושלים. הבצלים שלו מבשילים כבר במארס ונשמרים היטב במשך שבעה חודשים ללא קירור.
3 צפייה בגלריה
זן אורי
זן אורי
זן אורי
(צילום: יאיר שגיא)
"בימים אלו אנו מגדלים את הזנים החדשים שנרשמו כפטנט ישראלי והינם זני השום הישראלים הראשונים והיחידים בעולם ב-4 חלקות ברחבי הארץ, בניסויים מבוקרים" מספר האגרונום. "חלקה אחת בצפון, 2 חלקות אורגניות במרכז הארץ וחלקה נוספת בדרום הארץ. הדרך לא היתה סוגה בשומים כמו כל עבודת טיפוח, נתקלתי בהרבה מחסומים ומשברים שצלחתי". כיום מכהן אשל בתפקיד הנספח החקלאי בהודו.
הישראלים צורכים כ 12,000 טון שום בשנה, שמחציתם מגודלת בישראל ומחציתם מיובאת. מגדלי השום בארץ טוענים כי הרפורמה של משרד החקלאות עלולה לחסל את השוק המקומי, לדבריהם, השום המיובא מסין אינו איכותי ובעל 10% חומר פעיל בלבד וללא פיקוח על סוגיית ההדברה. כיום המגדלים בארץ דורשים ממשרד החקלאות לסייע למגדלי השום בארץ.
כל העדכונים - חדשות קיבוץ