של מי היהדות הזו? שלנו, של כולנו – אנחנו רוצים, ואף מחויבים להרגיש בה בנוח – ולעשות בה כרצוננו – כפי שעשו הקיבוצים מימי הקמתם. הזהות היהודית הקיבוצית וביטויה באורחות החיים ובמעגל השנה מהווים בסיס משותף ומתפתח למערכת החינוך, לתרבות, לקליטה ועוד.
3 צפייה בגלריה
כנס 'זו היהדות שלנו'
כנס 'זו היהדות שלנו'
כנס 'זו היהדות שלנו'
(צילום: דוברות התנועה הקיבוצית)
היהדות המקומית, הארצישראלית, שמחוברת ללוח השנה העברי, למקורות, לעונות השנה ולחקלאות, לקהילה וערכיה, לאורח החיים המשותף, לטקסטים, מימי בראשית ועד יהונתן גפן ועוד רבים וטובים לאורך השנים ובשנים שיבואו. הפחת רוח חיים מחודשת בזהות היהודית הייחודית שהתפתחה בקיבוצים לאורך השנים והתאמתה לזמננו, היא משימה מרכזית בבניית הזהות הקיבוצית - שיש לעבוד בה כל הזמן.

3 צפייה בגלריה
כנס 'זו היהדות שלנו'
כנס 'זו היהדות שלנו'
יוזמי הכנס מסבירים על החיבור שלהם ליהדות. מימין: יובל לינדן (בינ"ה), דבי ברא"ס (התנועה הקיבוצית), אבישי בן אהרון (המדרשה באורנים) וערן ירקוני (מכון שיטים)
(צילום: דוברות התנועה הקיבוצית)

בכנס לקחו חלק כ-100 איש ואישה, וביניהם בוגרי ובוגרות התכניות של "כזה ראה וחדש", נציגי הארגונים וקיבוצניקים וקיבוצניקיות שבאו לדבר על יהדות מכל קצוות הארץ.
הדוברים והדוברות בכנס אפשרו לנוכחים לצלול אל תוך העולם היהודי הליברלי בישראל תוך שיח וחשיבה על המהות והתוכן. על הקשר בין הפעילות בקיבוצים לתנועת 'ישראל חופשית' בהובלת אורי קידר (גבעת ברנר), על התכניות המשותפות לפיתוח עולם תוכן יהודי בקיבוצים עם בוגרת תכנית 'כרם' הובלה בתחומי הזהות והשייכות בקיבוצים של היום של "כזה ראה וחדש", נורית עמית (רמת רחל), על קול רבני לזכויות אדם שחולק איתנו עולם ערכים רחב, בהובלת אבי דבוש (נירים).
אילה ויצנר, מהמקימות וההוגות של "כזה ראה וחדש" בתנועה הקיבוצית, חלקה חוויית התמודדות עם יהדות בתוך התא המשפחתי הקיבוצי, וכמובן, ראשי הארגונים המובילים - ערן ירקוני (נערן, שיטים), יובל לינדן (בינ"ה), אבישי בן אהרון (המדרשה באורנים) ודבי ברא"ס ויעל רז לחייני שמובילות בתנועה הקיבוצית את "כזה ראה וחדש" כתכנית משותפת לאגפי חינוך וחברה וקהילה בתנועה, יחד עם דותן אריאלי מהמדרשה באורנים (שער העמקים).

3 צפייה בגלריה
כנס 'זו היהדות שלנו'
כנס 'זו היהדות שלנו'
כנס 'זו היהדות שלנו'
(צילום: דוברות התנועה הקיבוצית)

בחלקו השני של היום לקחו חלק פעיל המשתתפים והמשתתפות בשיח על רוח ופרקטיקה של יהדות בקיבוץ כמו שבת, ביטויים יהודיים במרחב הציבורי, חגים ואירועים, טקסי חיים ועוד. קיימנו חשיבה משותפת על התפקיד שלנו בהמשך הנכחת היהדות בקיבוצים בהתאמה לעולם הערכים הקיבוצי ולישראל בשנת 2023. את היום ליווה יוחאי גרוס (בית העמק) בשירה ונגינה משיריו של יהונתן גפן.
והמסקנה? להמשיך. להמשיך ולעסוק בנושא, להביא עוד חברים וחברות מכל רחבי הארץ לדבר יהדות קיבוצית, לתת לה מקום בתוך החברות שלנו עם הפרשנות הייחודית שלנו, עם המאפיינים המקומיים שלנו, עם הכבוד למקורות ולמסורת והקשבה לרוח היהודית הליברלית החוקרת והמתפתחת. אז מיהו יהודי? אנחנו.