במשק משפחתי בנהלל, קם בימים אלה מיזם מרגש: מרכז טיפולי המשלב סוסים בטיפול בנכי צה"ל המתמודדים עם פוסט-טראומה.
המרכז, שהוקם לזכרו של אמיר ירדנאי ז"ל, לוחם יחידת אגוז שנפטר בגיל 36 לאחר עשור של התמודדות עם פוסט-טראומה ממבצע צוק איתן, מבקש להעניק מזור ותקווה ללוחמים הנושאים צלקות נפשיות מהקרב.
גדול עלי
'אמיר היה לוחם על', סיפרו חבריו ליחידת אגוז. הספורטאי המצטיין מנהלל, שנבחר להיות קלע חוד ונווט צוות, בלט בכל תחום אפשרי. לאחר שירותו הצבאי גילה את אהבת חייו בהימלאיה, שם הפך למדריך טיולי אופנועים. באוגוסט 2014, כשעמד להשתתף בראלי היוקרתי בהימלאיה, קיבל צו 8 למבצע צוק איתן. למרות שמפקדיו הציעו לשחררו, סירב לעזוב את חבריו.
24 ימי הלחימה בעזה שינו את חייו. כחלק מצוות החילוץ החטיבתי, פינה פצועים והרוגים של חטיבת גולני. האירוע שהותיר בו את הצלקת העמוקה ביותר היה חילוץ נגמ"ש גדוד 13 הבוער. אמיר, שהגיע ראשון לזירה, נחשף למראות וריחות שליוו אותו עד יום מותו. ימים ספורים לאחר המלחמה, טס להודו והשתתף בראלי ללא הכנה. "אחרי מה שעברתי בצוק איתן, לא פחדתי למות", סיפר כשניצח במרוץ.
עשר שנים נאבק אמיר ז"ל בפוסט-טראומה. רק שלוש שנים לפני מותו התגלתה המצוקה למשפחתו. "עברנו את הכל יחד איתו", משחזר אביו, "הוא אושפז מספר רב של פעמים. חווינו את הכל ואנחנו יודעים בדיוק איך הפוסט טראומה נראית מבפנים". בפברואר האחרון, בגיל 36, הוא הלך לעולמו באופן טרגי. במכתב שהשאיר כתב: "זה גדול עלי, אני אוהב אתכם, לא יכולתי לבקש משפחה טובה יותר".
מתי אתה הכי נזכר באמיר ומתגעגע אליו?
"הוא מלווה אותי כל הזמן. בוקר וערב. המרכז הזה הוא גם הנצחה לאמיר וגם עזרה לאחרים. החלטנו להמשיך. אין ברירה. גם אמיר היה רוצה לראות אותנו ממשיכים. יש לנו משפחה, אנחנו מחויבים".
חם ואוהב
במשק המשפחתי של משפחת ירדנאי בנהלל, חוות הסוסים כבר הייתה מוכרת כמקום של ריפוי. בחמש השנים האחרונות שימשה החווה כמרכז טיפולי לנוער בסיכון במסגרת פרויקט היל"ה של משרד החינוך, ומאז ה-7 באוקטובר נפתחה גם למשפחות מפונים ולניצולי אסון נובה. "זה מתחם משפחתי", מסביר אייל ירדנאי. "מקום חם ואוהב. מי שבא מרגיש כמו בבית".
כעת, עם הקמת מרכז הלוחם, מרחיבה החווה את פעילותה לטיפול בלוחמי צה"ל המתמודדים עם פוסט-טראומה. הטיפול מתבצע בשיטת איגאלה - גישה טיפולית ייחודית המבוססת על יצירת קשר עם סוסים מהקרקע, ללא רכיבה. "לסוסים יש יכולת ייחודית לסייע לאנשים להתגבר על חסמים רגשיים", הסביר ירדנאי, "הם מגיבים באופן אותנטי ללא שיפוט, וזה מאפשר קרבה רגשית". השיטה, שהוכרה בארה"ב כיעילה בטיפול בהלומי קרב, משלבת משימות אישיות וקבוצתיות המדמות אתגרי יומיום.
המרכז צפוי להתרחב בקרוב עם הקמת מבנה 'יורט' - מבנה עגול שישמש כמרחב לקבוצות, יכלול פינת אוכל וטיפולים אלטרנטיביים נוספים. "אנחנו נותנים את המקום בהתנדבות מלאה", מדגיש ירדנאי, "העלות היחידה היא של שכר המדריכים. המטופלים יכולים לקבל החזר מסל השיקום של משרד הביטחון, או להגיע דרך ארגונים כמו נט"ל".
לא להדחיק
מספר חודשים אחרי מותו של אמיר ז"ל, הפכה משפחתו את הטיפול בנפגעי פוסט טראומה למשימת חיים. "אמיר כתב פעם על היחס לנפגעי הפוסט-טראומה: 'לא משאירים פצועים בשטח? את השקופים כן משאירים בשטח', אמיר במותו ציווה חיים לכל מי שהוא פוסט טראומטי. יצאתי להרבה ראיונות והייתי בוועדות בכנסת כדי לתקן כל מיני דברים שצריכים לתקן בנושא טיפול בהלומי קרב. דברים שיכולים להציל. נכון שבשנה האחרונה יש מודעות רבה לזה אבל עדיין זה לא מספיק".
קראו גם:
יש מסר שהיית רוצה להעביר למשפחות אחרות שמתמודדות עם פוסט טראומה?
"בהחלט, אני פונה למשפחות, אם אתם מזהים איזושהי מצוקה אצל בן המשפחה שלכם, כמו חוסר יציבות, עצבנות, התנתקות מחברה, משהו שנראה לא רגיל, בעיקר אצל מי שעבר את הלחימה בשנה האחרונה - להציף את זה. אני קורא לכל מי שחווה תסמינים של טראומה לפנות ולקבל עזרה. אל תדחיקו, שתפו את הסביבה, קבלו תמיכה. תחפשו את הטיפול הטוב ביותר. בדיוק כמו שכולנו עושים בכל מקרה רפואי חריג שאנחנו מחפשים את הרופא הטוב ביותר. על אחת כמה וכמה בפציעה השקופה הזאת שלא צריך להתבייש בה. הלומי קרב צריכים להיות גאים בכך שנלחמו על הגנת המולדת ונפצעו מאירועים קשים אותם עברו בלחימה. הם אלה שהיו במוקדי הלחימה, הם מגיני האומה. הבושה היא לא במקום, היום כולם מודעים לנושא של פוסט טראומה. זאת פציעה ככל הפציעות".