ניצל מליל הבדולח בגרמניה
● המקום: בית המדרש בקיבוץ טירת צבי. הקיבוץ נקרא על שם הרב צבי הירש קלישר, שנודע בעיקר בתמיכתו הנועזת ברעיון העלייה לארץ ישראל וחידוש ההתיישבות בה. רעיונותיו שימשו בסיס להקמת תנועת חובבי ציון.
● בן כמה הספר: הספר היה שייך לרב צבי הירש קלישר, ממבשרי הציונות, לכן הוא לפחות בן 150 שנה וכנראה הרבה יותר.
● מי כתב אותו: לא ידוע מי כתב אותו, אבל כנראה שהשתמשו בו במניין המתפללים שהתקיים בביתו של הרב קלישר בעיר טורון בפרוסיה. הרב קלישר שאף כל ימיו לעלות בעצמו לארץ ישראל ולעסוק ביישובה. במשך שנים רבות ניסה להגשים את שאיפתו, אולם לא עלה בידו. הגווילים של הספר התורה שוכנים דרך קבע בקיבוץ שמימש את חלומו של הרב והוא מזכיר לכל באי בית המדרש את חזונו של הרב ואת הגשמת חלומו.
● איך הגיע לבית הכנסת: הרב הוריש את הספר לביתו ג'ני. הספר עבר לידי בנה דוד פורדר שנרצח בטרזינשטט. בנו של דוד, אביגדור הוא נינו של הרב קלישר. אביגדור (ויקטור) פורת (פורדר) הצליח להימלט מגרמניה עם גווילים מתוך ספר התורה לסקוטלנד, למחרת ליל הבדולח ב-1938. לאחר שנה עלה לארץ ישראל ושימש כרב בבית כנסת בחיפה. כ־15 שנה לאחר פטירתו, החליטה אלמנתו יונה פורת למסור לקיבוץ טירת צבי את הספר, "למקום שאליו הוא שייך" כדבריה.
● סיפור מיוחד שקשור בו: חברי טירת צבי אריה ובינה הדר ז"ל באו בשנת 1988 לביתה של יונה פורת לקבל את הספר ובהתרגשות הביאו אותו לקיבוץ. למחרת היום, הלכה יונה פורת לעולמה. כשהגיע חבר הקיבוץ אפרים יעיר ז"ל לניחום אבלים בביתה, אמרו לו בני המשפחה: כנראה שהספר שמר עליה וכשהוא יצא מביתה לפי בקשתה, תמו חייה.
● איך שומרים עליו: הגווילים של ספר התורה העתיק שמורים בארון עם תצוגה מיוחדת, השומרת עליו ומכבדת את זכרו של הרב צבי הירש קלישר ז"ל.
עלה לארץ עם נערים בני 16
● המקום: בית הכנסת של קיבוץ שדה אליהו
● בן כמה הספר: כ-580 שנה
● מי כתב אותו: לא ידוע
● סיפור מיוחד שקשור בספר: יונתן בשיא מקיבוץ טירת צבי מספר על גלגוליו של ספר התורה: "הספר נכתב ככל הנראה בפורטוגל לפני גירוש ספרד. הוא נקרא אנקונה על שם העיר באיטליה ממנה אבי, שאול, קיבל את הספר כשהוא עלה ארצה ב-1939. כשהגרעין האיטלקי וביניהם אבי עמד לעזוב את איטליה בסוף 1939 הגיע נשיא קהילות איטליה רפאל קנטוני לרציף ומסר לנערים בני ה-16 את ספר התורה הזה והם העלו אותו לארץ ישראל. בדיעבד הוא עשה מעשה נכון מאוד כי שנתיים לאחר מכן הנאצים שרפו את בית הכנסת באנקונה עם כל ספרי התורה שבו. אבא שלי ומריו לוי, חברי הגרעין האיטלקי, היו שנתיים במקווה ישראל וב-1941 הם התקבלו לחברות בשדה אליהו והביאו איתם את ספר התורה לקיבוץ".
● מתי קוראים בו: פעמיים בשנה, בחג השבועות וביום הכיפורים.