מייקל לניר (כפר רופין) ויונתן אמון (מבוא חמה) לחמו בירושלים במלחמת ששת הימים, במסגרת גדוד 66 של הצנחנים, שהביא להכרעה בקרב על ירושלים ועל גבעת התחמושת לאחר שספג אבידות כואבות בנפש.
בימים אלו חברו לניר ואמון למיכה עשת, שהיה קמב"ץ הגדוד במלחמה, ושלושתם פרסמו עצומה לשחרור הכותל מהכפייה החרדית, כלשונם. שלושתם קוראים לחברי קיבוצים נוספים לחתום בהמוניהם על העצומה.
"בשנה האחרונה, במלאות חמישים שנה למלחמת ששת הימים, התייעצנו בווטסאפ של הגדוד מה אנחנו יכולים לעשות למען המדינה", מסביר לניר את החיבור בין הלוחמים למתווה הכותל.
"הפעילות המעשית הראשונה שיצאה מההתייעצות הזאת הייתה פעילות משותפת עם נשות הכותל, הנאבקות על מקום מכובד וראוי לקיים בו את תפילותיהן השוויוניות.
"במסגרת הפעילות הזאת השתתפנו איתן בהכנסת ספר תורה בראש חודש באגרסיביות ההכרחית, כתבנו מנשרים לרב הכותל בדרישה שיאפשר להן חופש תפילה, והשתתפנו בעתירה לבג"ץ שהוגשה נגד ההחלטה לא לקיים את מתווה הכותל ולא לאפשר לנשות הכותל להתפלל במקום שכבר הוקצה להן.
"אנחנו מתכננים פגישות עם חברי כנסת מהקואליציה בנושא הזה, לאחר שמתווה הכותל היה אמור לצאת לדרך, ובגלל לחצים של החרדים, חזר בו ראש הממשלה מהחלטתו, וגרם נזק אדיר בקשרים שלנו עם הרפורמים ועם הקהילה הקונסרבטיבית בארצות הברית.
"כיום הם כועסים עליו מאוד ולא מוכנים לדבר איתו. המאבק שלנו הוא לקיים את ההחלטה להקים אתר תפילה נוסף מתחת לקשת רובינסון, שלא יהיה אתר סוג ב', אלא אתר מכובד שהכניסה אליו תהיה דרך הכניסה הראשית לכותל".
כותרת העצומה היא 'משחררים את הכותל של כולנו מהכפייה החרדית!' ונכתב בה כך: "אנחנו, חיילים וקצינים שלחמו בירושלים ובאזור הכותל המערבי במלחמת ששת הימים ב־1967, החלטנו להתגייס למאבק להחזיר את הכותל לכל בני העם היהודי ובנותיו בישראל ובעולם. מצטרפים אלינו למאבק גם רבים אחרים, נשים וגברים כאחד. ישראלים דתיים רבים, כולל רבנים, תומכים במתווה הכותל.
אנחנו כועסים ומתוסכלים על כך שהניהול של האתר הלאומי־יהודי, של כלל עם ישראל, ניתן באופן בלעדי לחרדים, קבוצה המייצגת אחוז קטן מאוד מהאוכלוסייה, ושעם הזמן הפכה את המקום למעין בית כנסת חרדי משלה, ושבו מרגיש רוב העם היהודי שלא בנוח.
"במלחמת ששת הימים, בכל גזרותיה וגם במערכה על ירושלים, חירפו לוחמים את נפשם, ורבים נהרגו או נפצעו קשה במלחמה למען יהודי ישראל כולם; לא עבור החרדים ולא עבור קבוצה זו או אחרת. הכותל המערבי הוא אתר תפילה והתייחדות לאומי־יהודי השייך לכלל ישראל ולעם היהודי בתפוצות.
"אנו מאמינים שלכל יהודי ויהודייה צריכה לעמוד הזכות להתפלל ולהתייחד בכותל על פי דרכו או על פי דרכה מתוך מתן כבוד לאחר. 'מתווה הכותל', שעליו החליטה הממשלה ברוב קולות גדול, הוא פתרון ראוי, הוגן, משתף ומכבד, אשר יאפשר לכל יהודי ולכל יהודייה להתפלל על פי דרכם ויסיים מאבק של 29 שנה.
"אנו קוראים לאזרחי ישראל לחתום ולהצטרף לקריאתנו זו לממשלת ישראל - לממש את מתווה הכותל שעליו היא הצביעה והחליטה בינואר 2016".
לניר, שהיה במשך שנים רבות פעיל באגף הרכזים של התנועה הקיבוצית, מצפה שחברי התנועה יצטרפו לעצומה. "העצומה בנויה בצורה כזאת שאתה יכול לצרף את חתימתך רק אם אתה נותן את כתובת המייל שלך. יש לנו כבר 1,800 כתובות מייל של אנשים שהצטרפו למאבק, וזה ייתן לנו אפשרות בהמשך המאבקים על הכותל לקרוא לאנשים לדגל", הוא מבהיר.
ללניר, יליד ירושלים, שהיה מפקד מחלקה בגדוד 66 ונפצע קשה בקרב גבעת התחמושת, חשוב להדגיש שהוא וחבריו אינם מייצגים את כל לוחמי הגדוד, אלא שלושים לוחמים בלבד. מקצתם לא לחמו בירושלים, אבל הצטרפו ליוזמת הלוחמים הוותיקים לתרום למען המדינה ועיר הבירה.