בוטלו מרבית הגזרות שתוכננו לחקלאות בתקציב 2024: בהצעה המקורית היה מתוכנן קיצוץ של 860 מיליון שקל שכלל הפחתה מצטברת של כ-432.3 מיליון שקלים עד 2026 מבסיס התקציב של משרד החקלאות - הפחתה של 317 תקני כוח אדם בעלות 89 מיליון שקלים, שינויים מבניים מרחיקי לכת, הפחתת תקציבי המדען הראשי מהתקציב הכולל של המשרד ואת 250 מיליון השקלים שיועדו לתמיכות על שתי פעימות הפחתת המכס על ייבוא פירות וירקות.
1 צפייה בגלריה
שדה חיטה בעמק יזרעאל
שדה חיטה בעמק יזרעאל
שדה חיטה בעמק יזרעאל
(צילום: יוסי וקנין)

לבסוף סוכם כי הקיצוץ בתקציב יעמוד על 280 מיליון שקל בלבד. במסגרת ההסכם, יוקצו 270 מיליון שקל לתמיכה בחקלאים.
גופי הרגולציה שהיו אמורים לעבוד למשרד הכלכלה, בכלל זה השירותים הווטרינריים והשירותים להגנת הצומח, יישארו במשרד החקלאות.
למעשה הרפורמה בחקלאות תבוטל באופן סופי, אבל נכון לכרגע החקלאים לא יקבלו מהמדינה פיצוי על הנזקים שנגרמו להם במסגרת הורדות המכסים בשנתיים האחרונות שהיו חלק מהרפורמה.
בנוסף, סגירת סניפי המחוזות של משרד החקלאות תבוטל, כמו גם הקיצוץ ביחידה המרכזית לאכיפה וחקירות במשרד (יחידת הפיצו"ח), הפועלת לפיקוח על מעבר תוצרת חקלאית מהרשות הפלסטינית למדינת ישראל ומניעת העברת תוצרת חקלאית אסורה. יחידת המדען הראשי במשרד תישאר עם כל התקנים שלה.
בימים האחרונים נשלח לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו פנייה מטעם התאחדות חקלאי ישראל עליה חתמה כל ההנהגה החקלאית, הכוללת את יו"ר מרכז השלטון האזורי, ראשי התנועות המיישבות וראשי הארגונים החקלאיים והכלכליים בהתיישבות העובדת ובמועצת הפירות והירקות.

קראו גם:

בפנייה קראו החותמים לשר האוצר וראש הממשלה לעצור את הפגיעה האנושה בחקלאות הישראלית, שתוביל להפסקת הפעילות החקלאית של מאות משקים ופגיעה לא הגיונית בביטחון המדינה, בתעסוקה בפריפריה ובביטחון המזון. בתחילת מכתבם הם כתבו כי "החקלאות הישראלית ספגה מכה קשה באירועי ה-7 באוקטובר. רבים מחברינו שהיו חלק מחומת המגן ביישובי חבל תקומה נהרגו או נחטפו, ובמאמצים רבים המשיכו החקלאים ששרדו, יחד עם עשרות אלפי המתנדבים תוך סיכון רב לעבד את אדמת הארץ, גם תחת ירי משמעותי בדרום ובצפון ולספק את התצרוכת החקלאית הדרושה לתושבי מדינת ישראל".