ניסוי פורץ דרך בתחומו נערך השבוע בשדות הבצל הנרחבים של עמק יזרעאל. חברת 'חקלאי גרנות', מגדלת ומשווקת הירקות והפירות לרשתות המזון, ביצעה ניסוי מוצלח בקטיף בצל בעזרת קומביין.
2 צפייה בגלריה
קטיף בצל בעזרת קומביין בעמק יזרעאל
קטיף בצל בעזרת קומביין בעמק יזרעאל
קטיף בצל בעזרת קומביין בעמק יזרעאל
(צילום: יהודה בן חיים)
בניסוי, בשיתוף פעולה עם קיבוץ מגידו, לקחו חלק וועדת המגדלים של עמק יזרעאל ומגדלי בצל רבים נוספים מרחבי הארץ, הצליח קומביין ייחודי ייעודי לבצל, לקטוף בצל באיכות טובה ובשלמותו.
'חקלאי גרנות' נחשבת לשחקנית מובילה בתחום ומגדלת בצל על פני כ-2,000 דונם המניבים כ-15 אלף טון מדי שנה באזורים מגוונים על מנת לתת תוצרת חקלאית איכותית וטרייה ללקוחותיה לאורך כל השנה. בכוונת החברה להרחיב במהלך השנה את קטיף הבצל בעזרת קומביין ולשווק אותו לרשתות המזון ולשווקים הסיטונאים.
יהודה בן חיים, מנהל תחום גידולי השדה של 'חקלאי גרנות', אמר: "בדרום החלו להשתמש בשנים האחרונות בקומביין, וזאת בשל האדמה החולית של האיזור, אך בצפון, המאופיין באדמה קשה, זה לא צלח משום שהקומביין פוצע את הבצל. בשל הבדלים בסוג האדמה לא הצלחנו לקטוף אצלנו בצפון עם הקומביין ללא פגיעה באיכות הבצל. לאורך השנים ערכנו ניסיונות רבים בדרום עמק יזרעאל, בית שאן והגליל העליון ובכלים רבים, והצלחנו להביא לפיתוח קומביין המצליח להוציא את הבצק בשלמותו מהאדמה ללא פגיעה באיכותו".
בהתייחסות לנושא בעיית כוח האדם מסביר בן חיים כי, "במשך שנים רבות קטיף הבצל נעשה על ידי פועלים מיהודה ושומרון, מה שהוביל לתלות גדולה בכוח אדם חיצוני, שלעיתים רבות בשל המצב במדינה, לא יכול היה להגיע לעבודה".

2 צפייה בגלריה
קטיף בצל בעזרת קומביין בעמק יזרעאל
קטיף בצל בעזרת קומביין בעמק יזרעאל
קטיף בצל בעזרת קומביין בעמק יזרעאל
(צילום: יהודה בן חיים)

גיורא מרום, מנכ"ל צומח גרנות, הוסיף: "בארבע השנים האחרונות שמה חברת גרנות למטרה לקדם את ענף הבצל בכללותו, בדגש על מציאת זנים חדשים ובעיקר כאלו המתאימים לקטיף עם קומביין, כדי לשחרר את התלות מפועלים וליעל את תהליכי העבודה, תוך הקפדה על איכות הבצל וטיבו. בהובלתם של דורון ליבר ויהודה בן חיים ובשיתוף פעולה עם חברת הקומביין "חקלאות באיכות" של נתי וינטר, הצלחנו לקטוף בצל באיכות טובה, בזכות תכנון נכון של הכנת האדמה שלבי הגידול וזנים מתאימים. כך נוכל מחד לספק בצל איכותי ללקוחותינו ומאידך להעביר את התמורה המקסימאלית לחקלאים שעובדים עימנו".

קראו גם:

גרנות נחשב לקואופרטיב החקלאות הגדול בישראל השייך ל-43 קיבוצים. לארגון בתי אריזה מובילים בתחום האבוקדו וההדרים והוא בין היצואנים הגדולים והמובילים בישראל. כ-50,000 טון אבוקדו מגיע לבית האריזה מדי שנה מכ- 35,000 דונם של מטעים, כש- 70% מהתוצרת מיועד לייצוא.