המועצה האזורית עמק יזרעאל ממתגת את עצמה בשנים האחרונות כלא פחות מה'טוסקנה' של ישראל. ברחבי העמק פועלים כיום 15 יקבים תחת מותג בשם 'עמק יין'.
פריחת היקבים בעמק לא קרתה בבת אחת אלא בתהליך שהחל בשנת 1999 אז נפתח באלון הגליל היקב הראשון - יקב יפתחאל של זוג החקלאים הדס וצביקה אופיר. לפני חמש שנים מיתג היקב את שמו מחדש ומעתה הוא נקרא 'יקב משק אופיר'. זהו יקב משפחתי בו שותפים גם הילדים של צביקה והדס.
תעשיית היין בעמק, שמשגשת מאוד, מייצרת בשנה כ־630 אלף בקבוקים. שלושה יינות זכו בפרסים: ארגמן של יקב יזרעאל, סירה רזרב של יקב טוליפ ומארה רד של יקב מאיה (טוליפ).
מייצרים ומארחים
כאמור בעמק יזרעאל פועלים 15 יקבים בארבעה יישובים קהילתיים, ארבעה מושבים, שני קיבוצים ובקריית טבעון. ואלה הם: יקב טוליפ ומאיה בכפר תקווה של רועי יצחקי מייצר 400,000 בקבוקים בשנה וכולל גם מרכז מבקרים; יקב שדות משדה יעקב של זאבי ורועי לוי מייצר 40,000 בקבוקים בשנה וכולל גם מרכז מבקרים; בשדה יעקב נמצא גם יקב לואיז של אלי נדיב שמייצר 3,000 בקבוקים בשנה. במקום מארחים לטעימות ואירועים; יקב סימון מקרית טבעון של זאבי סימון מייצר 10,000 בקבוקים בשנה והוא כולל גם מרכז מבקרים; יקב משק אופיר מאלון הגליל של צביקה והדס אופיר מייצר 10,000 בקבוקים בשנה והוא גם כולל מרכז מבקרים;
80,000 בקבוקים בשנה מייצר יקב עמק יזרעאל של יהודה נהר וג'ייקוב נר דוד שנמצא בקיבוץ חנתון. המקום גם כולל מרכז מבקרים; במושב ציפורי נמצא יקב ציפורי של עמוס ועופרה גוירצמן שמייצר 3,000 בקבוקים בשנה והוא כולל מרכז מבקרים; בציפורי נמצא גם יקב המצודה של שלומי אהרון ואבנר בן סימון שמייצר 2,000 בקבוקים בשנה. למקום אפשר להגיע לטעימות ואירועים; היקב השלישי בציפורי הוא יקב יונה של גל יונה והוא 4,000 בקבוקים בשנה. במקום מארחים לטעימות ואירועים.
קראו גם:
בתמרת יש את יקב טאץ' ביי פיוז'ן של עינת ודורון יצחקי יחד עם עופר הופמן. המקום כולל מרכז מבקרים; יקב סער של יוסי סער מייצר 600 בקבוקים בשנה והוא נמצא במושב מרחביה. במקום מארחים לטעימות ואירועים; יקב נוסף במושב מרחביה הוא יקב סריג של פיני ואמיר סריג שמייצר 8,000 בקבוקים בשנה. למקום אפשר להגיע לטעימות ואירועים; בקיבוץ מרחביה נמצא יקב נחמני של שקד ודוד נחמני שמייצר 12,000 בקבוקים בשנה; במושב היוגב נמצא יקב היוגב 8 של לבנת וגיל דורון והוא מייצר 50,000 בקבוקים בשנה; יקב קיטרון מהושעיה של מאיר ביטון מייצר 40,000 בקבוקים בשנה.
קולינריה וטבע
הענבים של 15 היקבים בעמק מגיעים מכ-1,400 דונמים של כרמים, כשמחציתם נמצא באזור המועצה האזורית עמק יזרעאל והשאר באזורי גידול אחרים בארץ - רמת הגולן, גליל עליון, בקעת הנדיב ושפלת החוף.
"ענף היין הפך לאבן שואבת תיירותית שמעשירה את חוויית הביקור בעמק יזרעאל", אמרה מאיה אדר קדוש - מנהלת מחלקת תיירות במועצה, "סיורים ביקבים, טעימות יין ואירועי תרבות סביב היין יוצרים פסיפס מרגש של קולינריה, טבע וסיפור מקומי. זהו שילוב נדיר שהופך את העמק ליעד מבוקש וייחודי לתיירות פנים וחוץ".
ראש המועצה שלומית שיחור רייכמן הוסיפה: "ה-DNA של העמק הוא חקלאות מגוונת ועכשיו תור היין. העמק הוא בית לגידול ענבים ויצירת יין איכותי ברמה בינלאומית. יקבי העמק משקפים את הרוח היזמית, האהבה לאדמה, לחקלאות ולחיבור העמוק למסורת המקומית. גאווה גדולה לתמוך בענף מתפתח זה שמביא כבוד לעמק ומזמין אליו קהל רב מהארץ ומהעולם".
במסגרת פסטיבל 'חלב ודבש' 2025 יתקיים פסטיבל היין היזרעאלי, יומיים של יין ומוזיקה משובחת, בתאריכים 28-29 במאי בין השעות 18:00-23:00 באתר רכבת העמק ההיסטורית בכפר יהושע. באירוע יתקיימו הופעות של אבי סינגולדה וחברים ודי ג'י בן ווייד במופע מוזיקה גרובית ושמחה בשילוב להקה בסגנון אפריקאי.
בפסטיבל ישתתפו יקבי עמק יזרעאל - 'עמק יין' - בחגיגת יין יזרעאלי לכבוד חג השבועות. כמו כן דוכני טעימות ומכירה, פודטראקס: קפה, בשר, גבינות, המבורגרים, ודים סאם.