הסתיו מתחיל להאיץ לכיוון החורף, וזה עושה לי חשק לפתוח את עונת המרקים עם מרק כפרי ביתי, מרק לכולם, כזה שקוצר הצלחה ושובה לב ובטן מגדול ועד קטן, לטבעונים וגם לאלה שלא, מרק שיש בו עושר רב, ובעיקר יש בו בית, וצלחת נדיבה ממנו עוטפת ומנחמת מאו
2 צפייה בגלריה
מרק ירקות שורש ועדשים כתומות
מרק ירקות שורש ועדשים כתומות
מרק ירקות שורש ועדשים כתומות
(צילום פרטי)
אני מאוד אוהב מרקים ומרק עדשים הוא אחד הכוכבים, בטח בימים של גשם, כשהגוף מבקש משהו חם ומשביע.
יש בו הכל, עדשים כתומות, כל ירקות השורש, כוסברה, פטרוזיליה, ואם באים אליו מוכנים, בתוך שעה יש ארוחה נהדרת, כיפית, שיכולה להחזיק את כל השבוע.

מרק ירקות שורש ועדשים כתומות

(סיר משפחתי)
כוס עדשים כתומות, מושרות 20 דקות במים רותחים, לסנן ולהניח בצד
1 בטטה
דלעת, חתיכה יפה של כ־300 גרם
2-1 גזרים
1 תפוח אדמה
1 כרשה
2-1 זוקיני או קישוא
שורש פטרוזיליה
שורש סלרי
6-5 שיני שום
חופן נדיב של כוסברה, קצוצה דק
חופן נדיב של פטרוזיליה, קצוצה דק
מעט שמן זית או חמניות לטיגון

2 צפייה בגלריה
מרק ירקות שורש ועדשים כתומות
מרק ירקות שורש ועדשים כתומות
מרק ירקות שורש ועדשים כתומות
(צילום פרטי)

התיבול:
כפית שטוחה כורכום
כפית שטוחה פלפל שחור גרוס
כפית פפריקה מתוקה
מעט צ'ילי גרוס (לא חובה)
2 כפיות כוסברה יבשה
מלח
ליטר וחצי מים רותחים
לימון או ליים לסחיטה קלה בהגשה.
ההכנה:
שוטפים את העדשים, יוצקים מים רותחים עד כדי כיסוי ומניחים בצד כ-20 דקות ומסננים. זה מקצר מאוד את התהליך.
קוצצים את הירקות לקוביות, לאיזה גודל שאוהבים, ומניחים בצד (כל קבוצה בנפרד).
בסיר למרק מחממים את השמן ומטגנים את הבצל עד שקוף, מוסיפים את הכרשה ומטגנים יחד, מוסיפים את השום וממשיכים עוד כמה דקות. תנו לכל ירק את הזמן הדרוש.
ממשיכים לטגן לפי הסדר, קודם את הקשים ובסוף את הרכים. מתחילים עם תפוח האדמה, השורשים: סלרי, פטרוזיליה, גזר ובטטה, מטגנים בסבלנות כך שכולם יטוגנו מכל הצדדים וייעטפו בשמן.
את הדלעת והזוקיני שנוסיף בהמשך שומרים בצד.
תוך כדי טיגון מתבלים במלח ובפלפל שחור.
מוסיפים את העדשים המושרות ומטגנים כדקה-שתיים, מוסיפים את המים הרותחים ומביאים לרתיחה, מנמיכים אש ומתבלים בשאר התבלינים ומבשלים על אש בינונית כ־20 דקות.

קראו גם:

מוסיפים את הדלעת, הזוקיני, הכוסברה והפטרוזיליה הקצוצים וממשיכים עוד כ־20 דקות.
כדאי להסיר קצף בשלב הראשון עד שמקבלים נוזל צלול.
כשהמרק מוכן מועכים בעזרת מועך פירה ידני כשליש מהמרק למרקם גס. אפשר גם עם מעבד יד חשמלי. אני אוהב שהירקות נשארים רעננים וחלקם שלמים. מתקבל מרק כפרי ביתי.
בהגשה אפשר להוסיף סחיטה קלה של לימון או ליים. אפשר גם מעט פרמזן מגוררת. גם קרוטונים ישביחו את הפינוק.