קרן ההשקעות הפרטית פורטיסימו תשקיע את הסכום המדובר בחברה הנמצאת בבעלות תאגיד אחזקות בית העמק. לפני 15 שנים הוקצו 80 אחוז מהמניות לחברי הקיבוץ בחלוקה דיפרנציאלית על פי ותק, וכיום נמצאות חלק מהמניות בידי יורשיהם של אותם החברים.
חלוקת מניות התאגיד נעשתה במסגרת שיוך הנכסים ל־120 בתי אב שהיו באותה עת בבית העמק. הקיבוץ מחזיק כיום ב־20 אחוז מהמניות בתאגיד האחזקות.
הכנסת קרן פורטיסימו כשותפה בתעשיות ביולוגיות הציפה את שווי החברה, ותאפשר לחברים המעוניינים בכך לממש את מניותיהם על ידי מכירתן לחברים אחרים.
חברת תעשיות ביולוגיות נוסדה ב־1981, והיא מתמחה בפיתוח ובייצור סרומים ומוצרי עזר למחקר ולפיתוח של גידול תרביות תאים מן החי ותאי גזע.
מדובר בתחום צומח, האמור לסייע בעתיד בגידול איברים להשתלות. החברה משווקת את מוצריה בחמישים מדינות לערך, ומעסיקה יותר ממאה עובדים. היקף מחזור המכירות השנתי שלה הוא מאה מיליון שקלים.
מנכ"ל החברה הוא אלון אריאל (בית העמק), והיו"ר שלה הוא ד"ר שי מרצקי. "אנחנו מוקירים את העובדה שהם הובילו את החברה לחדשנות יתרה ולנקודת הזנק שממנה יוכלו להתפתח בשוק העולמי הדרמתי של תחום תאי הגזע", אומר מרכז המשק של בית העמק אלון חגי (יגור).
מתי התחיל תהליך הכנסת השותפים?
"אנחנו עוסקים בזה כבר קרוב לחמש שנים, מתוך ידיעה שהמפעל מתפתח במהירות ושהוא יידרש לרמה גבוהה יותר של הון עצמי ופיזור היקף הפעילות.
"במשך השנים הללו נוהלו משאים ומתנים עם קרנות ועם שותפים אסטרטגיים אפשריים. שווי העסקה הלך ועלה כי המפעל התקדם. העסקה הזו הבשילה, וכעת היא הגיעה למימוש".
מדובר בעסקה משולבת. חלק מההון (40 אחוז) שתשקיע פורטיסימו ישמש לרכישת מניות מבעלי המניות הקיימים של תעשיות ביולוגיות וידלל את מניות החברים והקיבוץ. 60 אחוז מההון יוזרמו לחברה במטרה להאיץ את קצב צמיחתה.
בסך הכול תחזיק פורטיסימו בשלב הראשון 32 אחוז מהחברה, ובשלב השני ניתנה לה אופציה להגדיל את אחזקתה עד ל־49 אחוז מהחברה, כאשר בתנאים מסוימים תוכל להגיע בעוד שמונה שנים ל־50 אחוז מהבעלות. השלב הראשון מבוצע לפי שווי חברה של מאה מיליון שקלים, והשלב השני לפי שווי עתידי של 165 מיליון שקלים.
ההחלטה על העסקה לא עברה בקלות. באסיפה ובקלפי שנערכו עם כלל חברי הקיבוץ, אושרה העסקה ברוב דחוק של 100 תומכים בלבד מול 97 מתנגדים. בהצבעת קלפי שנערכה לאחר מכן בקרב בעלי המניות בחברה התהפכה התמונה, והעסקה אושרה ברוב של 95 אחוז מהמצביעים.
"הקיבוץ קיים אסיפה וקלפי על חלקו היחסי בבעלות, המסתכם ב־20 אחוז", מסביר חגי. "התוצאה בחלק זה הושפעה מכך שהצעירים, שאינם מחזיקים מניות או המחזיקים מעט מניות, התלהבו פחות. בשלב זה גם דובר שקרן 'פורטיסימו' תקבל אופציה ל־51 אחוז מהמניות ולשליטה בחברה.
"בעקבות ההצבעה בקיבוץ בוטלה האופציה, וסוכם על אפשרות בטווח הרחוק לבעלות שווה. הדבר הפחית את החששות שחברי בית העמק מאבדים את החברה, והביא לתוצאות המוחלטות והברורות בהצבעה של בעלי המניות על העסקה".
קיבוץ בית העמק עבר תהפוכות בשנים האחרונות. לפני כמה שנים הוחלט בקיבוץ על הפיכתו למושב עובדים ועל הקצאת נחלות לבניו, אך לאחר מספר שנים חזרו בהם החברים וביטלו את ההחלטה שכבר הוכרה על ידי הממשלה.
הליך נוסף שהם נקטו היה החלטה על שיוך דירות על פי חלופת האגודה, כאשר כל משפחה תקבל שלושה מגרשים בהליך פנימי של הקיבוץ לאחר שזה ירכוש את כל המגרשים מרמ"י.
"יש בבית העמק רמות גבוהות של ערבות הדדית", מציין חגי. "הקשר היחיד לעסקה האחרונה הוא שהיא תאפשר לחברים ולקיבוץ להעמיד את הסכומים הנדרשים לשיוך הדירות", הוא מסכם.


