גידול כזה לא רואים כל יום: בפעם הראשונה בישראל נזרעה בקיבוץ גדות חלקת מודל של צמח הקינואה. צמח אותו ישראל מייבאת מדי שנה בכמויות ענק, וכעת הוא מתאזרח גם בישראל. זריעת חלקת המודל בקינואה יצאה לפועל בהמשך לאישור ועדת משרד החקלאות למענק עבור שתי חלקות מודל בסך 80% מהשקעת הקיבוץ בגידול החדש.
"הגשנו לוועדה של משרד החקלאות בקשה לסיוע במימון שתי חלקות מודל בכפוף להסכם המים עם חקלאי הגליל בעקבות תיקון 27 לחוק המים ולשמחתנו התקבל אישור לגידול 40 דונם של קינואה. זרענו בהצלחה 20 דונם לגידול קינואה גרגרים, למאכל אדם ולמספוא לבעלי חיים ובימים הקרובים, בהתאם למזג האוויר, נזרע 20 דונם נוספים", אומר שחר נחמיאס, מרכז משק קיבוץ גדות.
"במהלך שנות המחקר שמשקיע מכון המחקר מיגל באקלום ופיתוח זני הקינואה בישראל, הצלחנו לזהות ולמפות את הפוטנציאל הרב של הצמח לגידול מסחרי חדש בישראל הן למאכל אדם והן כשימוש למספוא", מוסיף ד"ר ליאור רובינוביץ', חוקר מו"פ צפון.
"גילינו כי כמות היבול לדונם בארץ גבוהה בהרבה מאשר הממוצע העולמי. התוצאות המרשימות שעלו במהלך שלוש שנות המחקר מעוררות עניין רב בקרב חקלאי הגליל והגולן ונוצר ביקוש להתחיל לזרוע את הצמח בחלקות מודל, לקראת הפיכת הקינואה לגידול ישראלי מסחרי. תנאי הגידול בגליל ובגולן הם מצוינים עבור הקינואה. ואני מעריך שבעמק החולה לבדו יקצרו השנה יבול ממאה דונם שדות של קינואה".
אין מדובר בדבר של מה בכך. בשלוש השנים האחרונות עובדים חוקרי מו"פ צפון ומכון המחקר מיגל בהובלת ד"ר ליאור רובינוביץ' וד"ר אביב אשר בשיתוף ד"ר מולי גלילי ממִנהל המחקר החקלאי (מכון וולקאני) על פיתוח צמח הקינואה כגידול דו תכליתי לבני אדם ולמספוא.
הקינואה (Chenopodium Quinoa) הנו צמח ממשפחת הירבוזיים אשר מקורו באזור הרי האנדים שבדרום אמריקה. העולם המערבי נחשף לאחרונה לאיכויותיו התזונתיות הגבוהות של הצמח שכן זרעי הקינואה הינם בעלי ערך תזונתי גבוה ביותר ועשירים בחלבון, סיבים תזונתיים, פלבנואידים, ויטמינים ומינרלים חשובים. תכונות אלה הקנו לקינואה מעמד של מזון-על (סופר פוד).
בשל הביקוש הגבוה מייבאת ישראל מדי שנה כ- 1,500 טונות של זרעי קינואה במחיר של 2,200 דולר לטון של זרעים שעברו קילוף ושטיפה להוצאת המרירות. בנוסף לשימוש בקינואה למאכל אדם, נבחן השימוש בצמח כגידול חדש למספוא, זאת בשל יתרונותיו החקלאיים הרבים, בהם: ניצולת מים גבוהה, רמות יבול גבוהות, תכולת חלבון גבוהה, יכולת שימור כתחמיץ, איכות מספוא גבוהה ועוד. עכשיו הוא יגדל גם בישראל!