הכירו את פרויקט המכולה: פרויקט קהילתי-התנדבותי בהנחיית מירי בלבול, מומחית הום סטיילינג ובמסגרת סקולה, ביה"ס ללימודי הום סטיילינג. 11 תלמידות מהשלוחה הצפונית של בית הספר (הפועל במושב רגבה) הן שאחראיות על הלבשת החללים במכולה וסביבתה, זאת במסגרת פרויקט הסיום של לימודיהן.
המכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבולהמכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבול
המכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבול
(צילום: נויה שילוני)
המכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבולהמכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבול
המכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבול
(צילום: נויה שילוני)
המכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבולהמכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבול
(צילום: נויה שילוני)
בלבול מאמינה שעיצוב יכול לשמש כמנוף לשינוי חיים וכאשר הוא משולב עם תרומה לקהילה ורוח התנדבות – הוא מייצר הרבה מעבר לחלל יפה ונעים. המטרה בפרויקט זה, בדומה לכל פרויקטי הגמר, היתה ליצור מרחב מגורים ראוי, עוטף ומחבק, הפעם עבור 6 צעירים, בני שנת שירות, שנרתמו לתרום שנה מחייהם למען מטרה חשובה ונעלה. התקווה שלנו היתה שהמקום ימלא אותם באנרגיות חיוביות בתום ימים עמוסים ומורכבים ריגשית.
הדיירים הם שישה נערים (4 בנות ו-2 בנים) בני שנת שירות שהתקבצו מכל קצוות הארץ על מנת להתנדב ולסייע במחלקה הפסיכיאטרית באגף הילדים במרכז הרפואי בגליל- נהריה. המכולה ממוקמת בסמוך למפעלים של בן עמי בצפון ומי שיזמה את החיבור היא ליאת חן, בוגרת סקולה ותושבת המקום.
החזון היה ליצור עבור השישה מקום צעיר, מגניב באווירה חמימה ומזמינה. ששתם גרים רחוק והמקום משמש להם כבית לכל דבר. פרט לכך, העבודה שהפריטים כולם נתרמו על ידי חברות ולמעצבות לא היתה יכולת אמיתית לשלוט בתמהיל, גרמה להן להיות יצירתיות, לחשוב בגדול ולהשתמש במוצרים בעלי יעוד מסוים בקונסטלציה שונה לגמרי.
זוהי השנה הראשונה שהפרויקט רץ וששת הצעירים הם למעשה הראשונים שגרים במבנה.
שטח המכולה הוא קצת פחות מ-60 מ"ר. יש בה שני חדרי שינה בגודל של כ-12 מ"ר בכל אחד מקצבותיה- באחד מהם גרים שני הבנים ובחדר השני, ארבע הבנות שישנות במיטות קומתיים. במרכז החלל מטבח, דלפק אכילה, סלון וחדר רחצה קטן משותף. פרט לכך, חזית המבנה ופינת זולה חיצונית גדולה (בשטח של כ-65 מ"ר נוספים) עוצבו גם הם. השישה מבלים את מרבית שעות הפעילות בסביבת החוץ- שם הם עורכים את הגיבושים, עובדים על פעילויות ופוגשים חברים לכן השקענו משאבים בחוץ גם שם.
השיפוץ ערך 10 ימים והעלות המשוערכת של השיפוץ היא כ-35 אלף שקלים, הכל מתרומות של ספקים מתעשיית העיצוב ומפעל מילואות שנרתם גם הוא למשימה.
"יש לציין שהמבנה שקיבלנו לידנו היה מטופח, מתוחזק היטב ובמצב מצוין לכן עיקר ההשקעה היתה להעניק למקום אופי וטאץ' עיצובי", מספרת בלבול, "ששת הצעירים היו מקסימים במיוחד ושיתפו איתנו פעולה. הם לקחו יום חופש מעשייתם היומיומית ונתנו יד בצביעה ובהתקנות. הם היו שותפים מלאים והמעצבות מצידן השתדלו, עד כמה שניתן במסגרת האילוצים, להתחשב בבקשותיהם וצרכיהם".
המכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבולהמכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבול
(צילום: נויה שילוני)
המכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבולהמכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבול
(צילום: נויה שילוני)
"אילוצי התקציב והעובדה שהעיצוב כולל מוצרים ספציפיים שמתקבלים בתרומה מבלי שנוכל לשנות ולתמרן יכולים על פניו להיחשב כפשרה אך נהפוך הוא. הפרויקט הוא הוכחה שניתן ליצור תמהיל מאוזן גם תחת מגבלות ואילוצים", אומרת בלבול.
עוד לפני הכניסה למכולה עצמה פוגשים בפינת הזולה החיצונית, שם נעשה שימוש בעיקר ברהיטים ישנים, חלקם מהמכולה עצמה. על גבם הוסיפו המעצבות כריות נוי צבעוניות בגדלים שונים שתרמו לא מעט ביצירת מראה יותר מלוכד ומגובש. זאת ועוד, מעצבות הפרויקט יצרו על גבי המרצפות שמגדירות את הפינה שטיח בעזרת שבלונות וצבע פוליאור של טמבור, כך הגדירו ותחמו את איזור הישיבה. על מנת להכניס חמימות ולנתק את פינת הזולה ממפעלי התעשיה של הקיבוץ שמצויים בקרבת מקום הותקנו קירות סבכה עשויים עץ ווילונות שמותאמים לסביבת החוץ ויוצקים חום ורוך. בנוסף נתלו עששיות עשויות צנצנות זכוכית בהן ניתן גם לשתול פרחים וצמחים. עוד בולטות מסגרות תמונות שנצבעו ונתלו על הגדרות בקומפוזיציה רנדומלית שמוסיפה דינמיות במרחב הפתוח.
מוטיב הסבכה מופיע גם בכניסה למכולה. יחידה שכזו נתלתה בסמוך לדלת הכניסה ועל גבה הותקן זוג אופניים שנחתך במיוחד ובו סלסלה בה ניתן לשתול פרחים וצמחיה. החזית האחורית לא נותרה עירומה גם היא. המעצבות דאגו לחבר על גבה כיסאות ושולחן שנחצו, נצבעו בגוונים ססגוניים ועליזים ומייצגים את תחושת ה"ביחד" שנרקמה עם הזמן בין הצעירים.
המכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבולהמכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבול
(צילום: נויה שילוני)
בכניסה למכולה מימין שולבה ארונית אחסון המשמשת כקונזולה וכמתקן לאחסון נעליים שמסודרות בקפידה בסלסלות דקורטיביות. על גבי הקיר נתלו זוג מראות ואלמנטים דקורטיביים כמו נעלים ועציץ מוריק שנתלה מהתקרה ומוסיף ממד של חיות ואופטימיות.
המכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבולהמכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבול
המכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבול
(צילום: נויה שילוני)
המכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבולהמכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבול
(צילום: נויה שילוני)
בסמוך לכניסה נמצא חדר השינה של ארבע הבנות בחבורה. מכיוון שמדובר בחלל קטן תוכננו עבורן זוג מיטות קומותיים. מפאת אילוצי תקציב השיגו המעצבות את החומרים מספק אחד ובעזרתו האדיבה של מסגר שנרתם למשימה תכננו מיטות CUSTOM MADE שיתאימו לממדי החלל. על מנת לרכך את מיטות הברזל הדומיננטיות נבחרו עבור הקירות גוונים עדינים ונעימים שמכניסים רוך ונשיות לחדר.
המטבח המקורי נצבע בצבע פוליאור בגוון כחול קלאסי שמצליח להכניס אלגנטיות ותחכום לחלל ולכן הבחירה בו היתה ברורה. הידיות המקוריות הוחלפו בידיות רהיט מעוצבות שתואמות את פרטי הפרזול שנתלו במרחב.
"יצרנו עבורם בר אכילה צעיר, מגניב ומינימליסטי שמורכב מרגליים עשויות צינורות אינסטלציה, דלפק מאלון גושני ושלושה סטולים הן מאילוצי מקום אך בעיקר לאור העובדה שהחבר'ה עובדים במחלקות שונות ובמשמרות שאינן חופפות כך שלרוב רק חלק מהם אוכלים יחד במקביל", מספרת בלבול.
המכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבולהמכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבול
(צילום: נויה שילוני)
המכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבולהמכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבול
(צילום: נויה שילוני)
המכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבולהמכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבול
(צילום: נויה שילוני)
המכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבולהמכולה שהפכה לבית מעוצב, סקולה בהדרכת מירי בלבול
(צילום: נויה שילוני)
הספה בסלון שנתרמה לפרויקט על ידי קפיטונז' הפכה למוקד חשוב בבית: היא נוחה, מפנקת ועליה הם נרגעים בסיומו של יום רווי אתגרים. היא גם מהווה רקע שקט ומונוכרומטי לצבעוניות הססגונית של הכריות וההדומים שמוסיפים תחכום לחלל. מופע האלמנטים על הקיר גם הוא תורם לנראות החלל. "על מנת לא לחרוג מהתקציב מצאו הבנות פסלים אתניים ישנים, צבעו אותם והעניקו להם חיים חדשים".
בצידה השני של המכולה מצוי חדר השינה של צמד הבנים שבחבורה שהיווה אתגר לא קטן. שתי המיטות הישנות והבלויות שהיו בחדר שונות זו מזו במבנה ובמראה. על מנת ליצור מראה מלוכד ומגובש ניסו הבנות ליצור אחידות על מנת לטשטש את השוני על ידי צבעוניות אחידה, טקסטיל, כירבוליות וגם הדום וארגז ישן שהוצבו בקדמת המיטות ואיזנו את המסה.