התערוכה המרתקת "רפואה קטלנית: בריאת הגזע העליון", מגיעה לראשונה לישראל מ"מוזיאון השואה" בוושינגטון. התערוכה, בתרגום עברי, תיפתח לקהל הרחב במוזיאון בית לוחמי-הגטאות היום (שלישי, 27 בינואר), יום הזיכרון הבינלאומי לשואה.
עוד על לוחמי הגטאות: לוחמי הגטאות יקצה 1.5 מיליון ש"ח למוזיאון ערב הצדעה מיוחד לבית לוחמי-הגטאות כל הסיפורים גם בסלולרי: הורידו את האפליקציה החדשה של mynet
בדיוק לפני שבעים שנה שחרר "הצבא האדום" את מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו. אחד מהסמלים הידועים לשמצה של המחנה היה דווקא רופא, ד"ר יוזף מנגלה, שהיה אחראי לניסויים הרפואיים שנערכו שם, בין השאר בתאומים ובנשים הרות, ולניהול הסלקציות לחיים ולמוות.
מה לרופא, שייעד עצמו להצלת בני אדם, ולעיסוק בהשמדה? עם שאלה זו מבקשת להתמודד התערוכה, השופכת אור על אחד מהפרקים האפלים בתולדות האנושות: תוכנית הנאצים ל"השבחת הגזע", בה לקחו חלק רופאים ומדענים בכירים. בתערוכה מוצגים שלבי התוכנית, מראשית הדרך, בהשראת "מוצא המינים" של דרווין, ועד ליישום השיטתי בתאי הגזים במחנות ההשמדה. החיבור הקטלני והטרגי בין מדיניות, רפואה ומודרניות, עומד במרכז התערוכה הנוכחית.
בגרמניה הנאצית בוצעה המדיניות בנושא השבחת הגזע ויצירת הגזע ה"ארי" העליון בהיקף מזעזע וחסר תקדים, ששיאו היה ב"פתרון הסופי". עוד לפני מלחמת העולם השנייה היו אלפי נכים, פגועי נפש ובעלי מוגבלויות שכליות לקורבנות הראשונים של הרצח הרפואי באמתלות של "המתת חסד" ו"בריאות הציבור". עם כיבוש פולין ושטחי ברית המועצות נפרצו כל הסכרים, ואותם "הליכים רפואיים" יושמו כלפי מיליוני יהודים, צוענים, הומוסקסואלים, וכל מי שנתפשו כאיום על "בריאותה" של האומה הגרמנית.
בתערוכה בבית לוחמי-הגטאות מוצגים פריטים נדירים, כגון "עשרת הדיברות לבחירת בן זוג" - מדריך ביתי שהוציאו הנאצים למען "השבחת" דור ההמשך ושימור האומה הגרמנית; שאלון לאיתור רפי שכל; קבלה בחתימתו של ד"ר יוזף מנגלה מיוני 1944, המאשרת העברת ראש של ילד צועני בן 12 כ"חומר מחקרי"; מסמך סודי של הרייך המורה למיילדות לדווח על לידת תינוקות בעלי מום גופני או שכלי לצורך "המתת חסד".
עוד במוצגים: פתק שכתב אדולף היטלר ונשלח באוקטובר 1939 לראש לשכתו, פיליפ בוהלר, ולרופא המטפל שלו, ד"ר קרל ברנדט, בו אישר את רציחתם של רבבות חולים שתוארו כבני אדם שחייהם אינם "חיים הראויים לחיותם"; וכן עשרות מסמכים סודיים, תמונות, כרזות תעמולה, חפצים, עדויות וידיאו ומכשירים רפואיים ששימשו לבדיקה, לניסויים, לעיקור ולהמתה.